KARIPAP SPESEL DARI IBUNDA SYE..sedap hingga menjilay jari!nyummy~
Bahan-bahan kulit:
*1/2 g tepung gandum
*1/2 senduk mentega dipanaskan+campur sedikit mimyak masak
*garam ikut citarasa yang dicampur dalam air suam
Bahan-Bahan inti:
*2 biji kentang (kalu besar)DIPOTONG DADU
3 biji (kalu saiz kecil)
*2 sudu serbuk serbuk kari
*sepotong ayam dipotong dadu(leh ganti ngan dagin/,udang/udang kering)
*2 biji bawang putih(dipotong dadu)
*1/2 bawang besar(dipotong dadu)
*garam secukup rasa
*air
Cara-cara membuat:
Bagi kulit tadi:
masukkan tepung dan mentega gaul hingga rata. Kemudian masukkan air garam sdikit demi sedikit. Uli tepung tadi.pastikan adunan tidak terlalu keras atau lembut....senang citer leh diuli n digelek
Bagi inti:
masukkan bawang2 dan tumiskan hingga naik bau..then masukkan ayam tadi...kacau2...masukkan rempah agak2 da garing masukkan air dan kentang td.pastikan kuantiti air meneggelamkan kentang kite. masukkan sikit garam.masak sehingga empuk.kalu x nmpk empuk tmbah air agy.pastikan air da kering baru angkat inti tadi
p/s (inti td pastikan x terlalu kering n x terlalu lembab(betol ka?hah lebih kurglah
istilahnye..hehe)aga2 leh isi dalam tepung tadi
sejukkan inti tadi dan boleh disikan dalam kulit karipap t:)
buat la bentuk pape yang korang sukie..huhu
SELAMAT MENCUBA!!!!^______^
No comments:
Post a Comment