assalamualaikum n selamat malam semue:)
arini aten nk bagi kat semue resipi yang baru je kami cube,,
sj nk berkongsi..mane taw ade yng berminat:)
iaitu kek pisang a.k.a banana cake:)
bahan2/ingredients:)
part A:
4 biji pisang berangan kalu kecik guna 5 biji
secawn minyak masak/minyak jagung
(kisarkan bersama gune mesin cili pun boleh..dan tuang kedalam bekas kosong)
part B:
3/4 biji telur(besar guna 3..kalu kecik gune 4)
3/4 cwn gule pasir
1 sudu makan ovelette
(kisar kan sehingge kembang)
part c:
2 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 penutup esen vanila
cara-cara:
kisarkan bahan di part B sehingge kembang
kemudian masukkan hasil kisaran part A
kacau pelan2 hingge sebati
masukkan bahan dari part c sket demi sedikit
dan akhir sekali esen vanila
bakar dalam ketuhar dalam jangka mase 45-50minit,suhu lebih kurang 165 darjah celcius..gune api bawah
kalu rase cam x msk agy tambah minit..agak2la ye:)
TIPS PENTING!:)
*PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN JENIS CWN YANG SAMA SEWAKTU MENYUKAT
*NAK TGK DA MASAK ATAU X..CUCUK TENGAH KEK DENGAN LIDI,KALU X MELEKAT..MEANS DA MASAK LA TUH:)
*RAJIN2 TENGOK KEK TU..JGN SAMPAI HANGUS SUDAH..HEHE
*SAPU LOYANG ANDA DENGAN MENTEGA SUPAYE X MELEKAT KEKNYE:)
*KALU NK KELAINAN BOLEH TABUR CHOCOLATE CHIPS ATAU BADAM HANCUR ATAS KEK ANDA:)
SELAMAT MENCUBE!!!:)
No comments:
Post a Comment